onsdag 23 februari 2011

Homofamiljer


Homofamiljer är skriven av journalisterna Cecilia Strömberg och Sara Stenholm. Boken innehåller dels 12 intervjuer med personer som på något sätt lever i homosexuella familjekonstellationer. Både flator som inseminerat, bögpar och flatpar som skaffat barn tillsammans, barn som växt upp med homosexuella föräldrar och några kombinationer till. Andra delen av boken innehåller "hårdfakta" för homosar som vill skaffa barn och beskriver väldigt utförligt olika möjligheter och svårigheter med att bilda familj som homosexuell, eller bisexuell i ett homosexuellt förhållande för den delen. År 2003 blev homosexuella äntligen godkända att prövas som möjliga adoptivföräldrar, och boken kom ut 2004. När boken kom ut hade tyvärr inga homosexuella par blivit godkända som adoptivföräldrar av något givarland, och vissa pessimister uttalade sig till och med i boken att de aldrig trodde att så skulle ske heller, i alla fall inte inom 10 år.

Men nu, sju år senare, så vet jag om åtminstone ett homosexuellt par som adopterat en liten pojke från Kina för inte så länge sedan, och jag tror inte de är de enda. Yes we can, säger jag bara! År 2004 hade dessutom homosexuella par inte rätt till insemination på klinik utan var tvungna att vända sig till kliniker i utlandet. Men redan 2005 ändrades lagen, så nu får kvinnliga par insemineras på klinik lika väl som heterosexuella par. Det är rätt häftigt att utvecklingen ändå gått såpass fort, och det är kul att läsa en bok som är lite "efter" och inte helt uppdaterad, det känns extra kul med alla dysterkvistar som uttalar sig negativt om homosexuellas rättigheter och möjligheter. Det kan de ta och äta upp nu.

Boken var lättläst, intressant, och tog verkligen upp många olika perspektiv, och den ger väldigt bra information som ju nu tyvärr är rätt så ouppdaterad. Men då kan man ju alltid googla. Intervjuerna var hur som helst det intressantaste i boken, jag är jättefascinerad av hur exempelvis flatpar och bögpar får ihop livet och vardagen med gemensamma barn, särskilt när ett eller båda paren separerat och skaffat nya partners...det blir många människor att ta hänsyn till!

Jag rekommenderar den här boken till alla, den ger bra information och en bra och ärlig inblick i alla möjligheter och svårigheter för den nyfikna läsaren. Jag ger boken 4 flatpaltar av 5 möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar