söndag 24 juli 2011

Blondie


Blondie är skriven av Birgitta Andersson. Det är en självbiografi som handlar om Blondie, som på sin tid blev känd som Sveriges gansterdrottning. Såhär står det på bokens baksida:

Som nyfödd är hon nära att bli lämnad i en snödriva.
Som sjuåring blir hon våldtagen av en alkoholist i en trappuppgång.
Som nioåring rymmer hon hemifrån och blir än en gång våldtagen av en långtradarchaufför som gett henne lift.
Som tolvåring börjar hon sälja sin kropp till fyllgubbarna i Björns trädgård på Söder i Stockholm.
Som trettonåring är hon fullfjädrad prostituerad i City och har en hallick som tar ifrån henne merparten av de pengar hon tjänar.
Som tonåring blir hon snart grovt kriminell och utnämns av pressen till Sveriges gangsterdrottning.
Hon kommer att tillbringa sexton år av sitt liv på olika institutioner, alltifrån flickhem, ungdomsvårdsskolor och psykiatriska kliniker till slutna avdelningar på såväl mentalsjukhus som kvinnofängelset Hinseberg.
Hon heter Birgitta Blondie Andersson och har levt ett liv som de flesta människor inte kan föreställa sig ens i sin vildaste och mörkaste fantasi.


Den här boken grep mig från första sidan och släppte inte taget om mig förrän den var slut. Tempot är snabbt och språket är brutalt och skoningslöst, precis som det ska vara när historien är så sorglig och hemsk som den här. Blondies liv spårar ur redan från början, och forsätter på samma sätt. När man inte tror att det inte kan bli värre - så blir det det. När man tror att situationen aldrig kommer att reda upp sig - så gör den det. Det är en fantastisk berättelse om en fantastisk person, en riktig "mot alla odds-historia". Jag läste ut den här boken i ett nafs och jag rekommenderar den definitivt. Boken får 4 regniga sommardagar av 5 möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar