måndag 12 juli 2010

Döttrarnas rike / Leaving Mother Lake


I södra Kina finns en landsdel som kallas "Döttrarnas rike". Där, vid Lugusjöns stränder, bor Mosofolket i ett samhälle som styrs av kvinnor. Några ord för "pappa" eller "äktenskap" existerar inte och varje hushåll har en matriark som överhuvud. Döttrar värderas högre än söner och egendomen ärvs från mor till dotter.

I detta Mososamhälle växer Yang Erche Namu upp. Som sextonåring lyckas hon bli antagen vid Shanghais musikkonservatorium och det blir avsparken för en fantastisk karriär som sångerska och ungdomsidol.


Yang Erche Namu har skrivit en jätteintressant bok om ett levnadssätt som skiljer sig från de flesta andra i Kina och hela världen. Jag läser gärna sanna historier och biografier och den här är definitivt en av de bättre. Jag gillar särskilt beskrivningarna av mosofolkets sexliv. De har inget äktenskap och tycker synd om andra människor som måste leva med en människa hela sitt liv. Mosokvinnorna får eget sovrum när de är vuxna nog, och de bestämmer själva vilka män de släpper in, och hur länge de stannar. De har one night stands eller längre förhållanden men männen bor kvar hos sina familjer och när kvinnorna tröttnar eller hittar en ny, hänger de en väska på dörrhandtaget så mannen vet att han inte behöver komma tillbaka nästa natt. Det är extremt oartigt att fråga en kvinna om hennes förhållanden eller sexliv, det är kvinnans ensak och inget nån annan ska lägga sig i.

Jag rekommenderar den här boken, den är perfekt till badstranden eller hängmattan. Den är inte för lång, inte för tung, den är lagom och riktigt bra. Den får 4 av 5 sommarvarma jordgubbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar